5 Μαρ 2011


Λαγάνα Νο.03 της Καθαρής Δευτέρας!!

http://www.greekmasa.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=2803&Itemid=49
Υλικά
  • 20 γραμ. μαγιά νωπή
  • ½ κούπα χλιαρό νερό
  • 1 κιλό αλεύρι μαλακό , και ακόμη έξτρα ποσότητα για το πλάσιμο.
  • 1 κουταλάκι αλάτι
  • 2 κουταλάκια βούτυρο
  • 2 ζάχαρη
  • λίγο σουσάμι
Εκτέλεση
Από το βράδυ 12-15 ώρες πριν, <πιάνω την μαγιά> , με: αρκετό αλεύρι ½ κούπα χλιαρό νερό, και την μαγιά. Τα ανακατεύω , και τα σκεπάζω σε ένα μπολ , και τα αφήνω να ανέβει η ζύμη και να κατέβει πολλές φορές μέχρι το πρωί, και να ξινίσει λιγάκι.
Το πρωί βάζω μέσα στον κάδο του μίξερ τις 2 ½ κούπες περίπου ζεστό- προς το χλιαρό νερό, το υπόλοιπο αλεύρι (όχι την έξτρα ποσότητα!), το λάδι το αλάτι το βούτυρο, την ζάχαρη και στο τέλος την ζύμη της βραδινής μαγιάς. Τα ανακατεύω με τα ζυμωτήρια να ομοιογενοποιηθούν καλά. Εν συνεχεία συνεχίζω να ζυμώνω πολύ καλά για 10 περίπου λεπτά ακόμη να γίνει μια καλά ζυμωμένη μπάλα που να ξεκολλά και να μαζεύεται κοντά στα ζυμωτήρια. Όπως είναι την αφήνω μέσα στον μπολ να φουσκώσει και να διπλασιασθεί σε όγκο. Αλλά επειδή δεν πρέπει να χάσει τα υγρά της, την σκεπάζω πρώτα με μία στεγνή πετσέτα και με μία υγρή στυμμένη καλά από επάνω. Και από επάνω με μια κουβέρτα να φουσκώσει πολύ καλά.
Μόλις φουσκώσει, την πατώ γροθιά μέσα στο κέντρο της ζύμης, και ξεφουσκώνει. Χωρίζω την ζύμη σε 3 μέρη–λαγάνες. Αφήνω να φουσκώσουν οι λαγάνες.
Τις αλείφω με λάδι ελαφρά και τις ανοίγω πατώντας με τα δάκτυλα σε ένα χοντρό φύλλο. Και δεν τις τρυπώ. Τις αφήνω να φουσκώσουνε πάλι.
Μόλις φουσκώσουν, ΤΟΤΕ τις βάζω στο ταψί, και με τα δυο δάκτυλα, κάνω δακτυλιές στις φουσκωμένες λαγάνες, και εν συνεχεία, τις αλείφω με πινέλο και νερό ελάχιστο και τις πασπαλίζω με σουσάμι να κολλήσει.
Τώρα είναι ώρα για ψήσιμο. Προθερμαίνω στους 180ο Κ. και ψήνω μέχρι να ροδίσει, όσο και όπως μου αρέσουν.
ΚΑΛΗ ΣΑΡΑΚΟΣΤΗ !!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...