6 Φεβ 2011

10 εναλλακτικά αντικαταθλιπτικά


 http://www.lifeinbalance.gr/portal/index.php?option=ozo_content&perform=view&id=312&Itemid=8
Εάν πάσχετε από κατάθλιψη, αλλά θα προτιμούσε να δοκιμάσετε κάτι φυσικό πριν από ακολουθήσετε την παραδοσιακή φαρμακευτική διαδρομή, εδώ θα βρείτε μερικές θεραπείες που έχουν αντιμετωπίσει αυστηρές δοκιμές.
ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΣΗΜΕΙΩΣΤΕ: Αυτές δεν είναι οι συστάσεις του lifeinbalance.gr. Απλά είναι απόψεις ενός άρθρου που δημοσιεύθηκε σε αμερικάνικο blog.
1. Γνωστική συμπεριφοριστική θεραπεία (CBT)
Η γνωστική συμπεριφοριστική θεραπεία επιδιώκει να βοηθήσει τον άνθρωπο ν’ αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο σκέφτετε. Αντίθετα από τις παραδοσιακότερες μορφές θεραπείας, στρέφεται στα «εδώ και τώρα» προβλήματα και δυσκολίες. Πολυάριθμες κλινικές μελέτες σε όλο τον κόσμο έχουν καταδείξει ότι η γνωστική συμπεριφοριστική θεραπεία είναι τόσο αποτελεσματική όσο και τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα. Μέσα σε 20 συνεδρίες ατομικής θεραπείας, περίπου 75% των ασθενών βιώνουν σημαντική μείωση στα συμπτώματά τους.
2. St John’s wort
Το St John’s wort (perforatum Hypericum) ή υπέρικο, χρησιμοποιείται συνήθως για την θεραπεία της κατάθλιψης. Είναι διαθέσιμο σε ταμπλέτες, κάψουλες και υγρή μορφή, σε φαρμακεία και καταστήματα υγιεινής διατροφής. Έρευνα, υποδηλώνει ότι ασκεί την αντικαταθλιπτική δράση της με την παρεμπόδιση της επαναρρόφησης των νευροδιαβιβαστών: σεροτονίνη, νορεπινεφρίνη και ντοπαμίνης. Πολυάριθμες έρευνες με χρήση ψευδοφαρμάκου, έχουν εξετάσει την αποτελεσματικότητα του St John’s wort για την θεραπεία της ήπιας με μέτριας  κατάθλιψης, και οι περισσότερες έχουν βρει το συγκεκριμένο βότανο αποτελεσματικότερο από ένα ψευδοφάρμακο. Βραχυπρόθεσμα, μπορεί να είναι τόσο αποτελεσματικό όσο το paroxetine (Paxil) στην θεραπεία της μέτριας έως βαριάς κατάθλιψης.
3. S-Adenosylmethionine (SAMe)
Το SAMe είναι ένα παράγωγο αμινοξέος που εμφανίζεται φυσικά σε όλα τα κύτταρα. Διαδραματίζει έναν ρόλο σε πολλές βιολογικές αντιδράσεις με τη μεταφορά της μεθυλικής ομάδας του στο DNA, τις πρωτεΐνες, τα φωσφολιπίδια και τις βιογενείς αμίνες. Διάφορες επιστημονικές μελέτες δείχνουν ότι το SAMe μπορεί να είναι χρήσιμο στην θεραπεία της κατάθλιψης.
4. Φωτοθεραπεία
Για χρόνια, η θεραπεία με Φως έχει χρησιμοποιηθεί για να αντιμετωπίσει την εποχιακή συναισθηματική αναταραχή, έναν τύπο κατάθλιψης που προκαλείται από τις σύντομες χειμερινές ημέρες και το εκτεταμένο σκοτάδι. Η έλλειψη έκθεσης στο φως του ήλιου είναι υπεύθυνη για την έκκριση της ορμόνης μελατονίνη, η οποία μπορεί να προκαλέσει δυσάρεστη και ληθαργική διάθεση. Η θεραπεία με το Φως, βοηθά να ρυθμίσει το εσωτερικό ρολόι του σώματος με τον ίδιο τρόπο που κάνει το φως του ήλιου. Η φωτοθεραπεία είναι μια αποτελεσματική θεραπεία για την εποχιακή συναισθηματική αναταραχή, ενώ μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα και της μη-εποχιακής κατάθλιψης επίσης.
5. ¶σκηση
Οι ερευνητές έχουν διαπιστώσει ότι η συστηματική άσκηση, και η αύξηση στη φυσική κατάσταση που συνεπάγεται, αλλάζουν τα επίπεδα σεροτονίνης στον εγκέφαλο και οδηγούν σε βελτιωμένη διάθεση και σε συναισθήματα ευημερίας. Αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι η άσκηση προωθεί την πνευματική υγεία και μειώνει τα συμπτώματα της κατάθλιψης. Η αντικαταθλιπτική επίδραση της σωματικής άσκησης είναι συγκρίσιμη με ισχυρά αντικαταθλιπτικά φάρμακα όπως το Sertraline.
6. 5-Hydroxytryptophan (5-HTP)
Το 5-Hydroxytryptophan (5-HTP) και η τρυπτοφάνη είναι επίσης φυσικές εναλλακτικές λύσεις στα παραδοσιακά αντικαταθλιπτικά. Όταν το σώμα σας καταπιάνεται με τη παραγωγή σεροτονίνης, φτιάχνει αρχικά το 5-HTP. Η λήψη 5-HTP ως συμπλήρωμα μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα σεροτονίνης. Τα στοιχεία προτείνουν ότι το 5-HTP και η τρυπτοφάνη είναι καλύτερα από ένα ψευδοφάρμακο στην ανακούφιση της κατάθλιψης.
7. Μασάζ
Ένα από τα πιο γνωστά οφέλη της θεραπείας μασάζ, είναι η δυνατότητά της να ενισχύσει τα συναισθήματα της ευεξίας. Το μασάζ παράγει χημικές αλλαγές στον εγκέφαλο που οδηγούν σε ένα συναίσθημα χαλάρωσης και ηρεμίας. Μειώνει επίσης τα επίπεδα των ορμονών του στρες. Η θεραπεία με μασάζ χαμηλώνει τα επίπεδα κορτιζόλης κατά έναν μέσο όρο 30%. Ααυξάνει επίσης τη σεροτονίνη και την ντοπαμίνη, νευροδιαβιβαστές που βοηθούν να μειώσουν την κατάθλιψη.
8. Βελονισμός
Ο βελονισμός είναι μια παραδοσιακή κινέζικη θεραπεία, στην οποία οι βελόνες εισάγονται σε συγκεκριμένα σημεία στο σώμα. Έρευνα προτάσσει ότι ο βελονισμός μπορεί να μειώσει ή να αποβάλει τα συμπτώματα της κατάθλιψης. Μια ανασκόπηση 8 ελεγχόμενων δοκιμών, υποστήριξε τη θεωρία ότι ο βελονισμός μπορεί να μειώσει σημαντικά τη δριμύτητα της κατάθλιψης.
9. Γιόγκα & Διαλογισμός Η γιόγκα είναι ένα αρχαίο σύστημα χαλάρωσης, άσκησης και θεραπείας, με προέλευση στην ινδική φιλοσοφία. Η εξάσκηση στη γιόγκα, μπορεί να αλλάξει τη χημεία του εγκεφάλου σας. Μερικές θέσεις γιόγκα-ασάνας είναι αποτελεσματικές να αυξήσουν την απελευθέρωση των ενδορφινών και να μειώσουν τα επίπεδα της ορμόνης του στρες, της κορτιζόλης. Διάφορες μελέτες υποστηρίζουν τη χρήση της γιόγκα για την κατάθλιψη, και οι στάσεις της γιόγκα έχουν συγκεκριμένα αποδειχθεί ότι αυξάνουν τα επίπεδα του νευροδιαβιβαστή GABA, ο οποίος μπορεί να ανακουφίσει την κατάθλιψη.
10. Βιταμίνες Β
Οι βιταμίνες Β διαδραματίζουν έναν ρόλο στην παραγωγή ορισμένων νευροδιαβιβαστών, οι οποίοι είναι σημαντικοί στη ρύθμιση της διάθεσης και άλλων λειτουργιών του εγκεφάλου. Η ανεπάρκεια σε φολικό οξύ έχει συνδεθεί με την κατάθλιψη. Η βιταμίνη B6, ή πυριδοξίνη, είναι το συνένζυμο για τα ένζυμα που μετατρέπουν την λ-τρυπτοφάνη σε σεροτονίνη, έτσι η ανεπάρκεια βιταμινών B6 μπορεί να οδηγήσει σε κατάθλιψη. Ακόμα υπάρχουν κάποια στοιχεία ότι οι άνθρωποι με κατάθλιψη αποκρίνονται καλύτερα στην θεραπεία εάν έχουν πιο υψηλά επίπεδα βιταμίνης B12.

Πηγή:  Original Drugs
Φωτό: thadz/SXC

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...