2 Φεβ 2011

Είμαστε μια "κοινωνική πεταλούδα"


Αλλάζετε φίλους, όταν αλλάζετε ενδιαφέροντα; Σας αρέσει να διευρύνετε συνεχώς τον κοινωνικό σας κύκλο; Ε.. τότε είστε μια "κοινωνική πεταλούδα".
Σύμφωνα με έρευνα Βρετανών επιστημόνων οι φιλίες των ανθρώπων χαρακτηρίζονται από το "σύνδρομο της κοινωνικής πεταλούδας". Ο όρος δεν είναι απαραίτητα αρνητικός..αντιθέτως..παραπέμπει σ' ένα απλά πολύ κοινωνικό άτομο!

Δεν μπορεί..και οι πιο εσωστρεφείς άνθρωποι θα έχουν εντοπίσει κατά τη διάρκεια της ζωής τους, διαστήματα που γνωρίζουν καινούργιους ανθρώπους είτε διατηρώντας ταυτόχρονα είτε αφήνοντας τις άλλες παρέες τους..
Διαλέγουμε φίλους και σχηματίζουμε παρέες που συνήθως συνδέονται γύρω από ένα κοινό ενδιαφέρον ή χόμπι. Τις περισσότερες φορές όμως, όπως θα έκανε η πεταλούδα, τείνουμε ν' αλλάζουμε όταν μεταβάλλονται και τα ενδιαφέροντα μας με το πέρασμα του χρόνου, πολλές φορές, μάλιστα, εγκαταλείποντας τον προηγούμενο κοινωνικό μας κύκλο.
Το φαινόμενο αυτό μελέτησαν οι ερευνητές των πανεπιστημίων του Σαουθάμπτον και του Λονδίνου ( Royal Holloway) και του Ινστιτούτου Ζωολογίας του Ζωολογικού Κήπου της βρετανικής πρωτεύουσας, υπό τον Τζον Μπραιντεν, δημοσιεύοντας την σχετική μελέτη στο περιοδικό Interface της Βασιλικής Εταιρίας επιστημών της Βρετανίας.
Σύμφωνα, λοιπόν, με τους ερευνητές, οι άνθρωποι, υπό την επήρεια ενός ψυχολογικού νόμου "βαρύτητας", έλκονται από άλλους ανθρώπους που ενδιαφέρονται για παρόμοια πράγματα και οι οποίοι δεν είναι απαραίτητα αυτοί που προτιμάμε περισσότερο ως άνθρωποι. Κυρίως μας οδήγησαν σ' αυτούς κοινοί στόχοι και προτιμήσεις. Καθώς τα ενδιαφέροντα αυτά αλλάζουν , οι άνθρωποι μετακινούνται από κλίκα σε κλίκα φίλων.
Οι επιστήμονες εστίασαν την προσοχή τους σε διάφορους διαδικτυακούς τόπους τύπου Facebook, όπου οι άνθρωποι δημιουργούν online φιλικές κοινότητες με βάση κάποιο κοινό ενδιαφέρον όπως η μουσική, η πολιτική, η θρησκεία, το επάγγελμα κ.α.
Επίσης διαπίστωσαν ότι σταδιακά οι φίλοι ομαδοποιούνται ολοένα και περισσότερο σε "κλίκες", που αποτελούν τμήματα ενός πολύπλοκου κοινωνικού δικτύου.
Πηγή: Καθημερινή
Κωνσταντίνα Μ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...