3 Αυγ 2011

Στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας η εθνική πόλο γυναικών, ο Γιαννιώτης και η Λυμπερτά



  • 10
Αθήνα
Επίσημη συνέντευξη Τύπου από την Κολυμβητική Ομοσπονδία στην αίθουσα Media του αεροδρομίου δόθηκε την Τρίτη με αφορμή τις επιτυχίες των αθλητών και αθλητριών του υγρού στίβου στο παγκόσμιο πρωτάθλημα της Σαγκάης. Οι αθλητές/τριες εξέφρασαν τα παράπονά τους για τις συνθήκες στις οποίες προπονούνται ενώ την Τετάρτη θα τους υποδεχθεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας.

Το «παρών» στη συνέντευξη Τύπου έδωσαν σχεδόν όλα τα μέλη της ελληνικής αποστολής που αγωνίστηκε στη Σαγκάη και μεταξύ τους η παγκόσμια πρωταθλήτρια εθνική ομάδα υδατοσφαίρισης γυναικών, ο παγκόσμιος πρωταθλητής στα 10 χλμ και «ασημένιος» στα 5 χλμ κολύμβησης στην ανοικτή θάλασσα, Σπύρος Γιαννιώτης και η «χάλκινη» πρωταθλήτρια κόσμου στα 10 χλμν,. Μαριάννα Λυμπερτά.

Επίσης ο πρόεδρος της ΚΟΕ, Δημήτρης Διαθεσόπουλος και εκ μέρους της Πολιτείας γενικός γραμματέας Αθλητισμού, Παναγιώτης Μπιτσαξής.

Το κλίμα ήταν εορταστικό, αλλά οι αθλητές, οι αθλήτριες κι ο Δημήτρης Διαθεσόπουλος είχαν την ευκαιρία να μιλήσουν για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, αλλά και να εκφράσουν έκκληση προς τον γενικό γραμματέα Αθλητισμού, για στήριξη και επίλυση βασικών προβλημάτων από την Πολιτεία.

«Δεν είναι δυνατόν παίκτριες της εθνικής ομάδας να μην έχουν επαγγελματική εξασφάλιση, ο προπονητής μας να μην έχε δουλειά» είπε χαρακτηριστικά η αρχηγός της εθνικής ομάδας πόλο γυναικών, Κική Λιόση.

«Εγώ αυτό που θα ήθελα είναι να έχω πισίνα για να προπονούμαι» συμπλήρωσε η Μαριάννα Λυμπερτά.

«Τώρα είναι η μεγάλη ευκαιρία η Πολιτεία να σκύψει πραγματικά πάνω από τα προβλήματα του αθλητισμού κι όλοι μαζί να κάτσουμε και να δούμε τι μπορεί να γίνει στα μεγάλο προβλήματα που υπάρχουν» πρόσθεσε ο Δημήτρης Διαθεσόπουλος.

Στο Προεδρικό Μέγαρο


Την πόρτα του Προεδρικού Μεγάρου, καλεσμένοι του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κάρολου Παπούλια θα έχουν την ευκαιρία να διαβούν την Τετάρτη (3/8, 10.45 πμ). τα μέλη της εθνικής ομάδας πόλο γυναικών, ο Σπύρος Γιαννιώτης και η Μαριάννα Λυμπερτά.

Λίγες ώρες αργότερα (2 μμ) ο γ.γ. Αθλητισμού Παναγιώτης Μπιτσαξής θα παραθέσει γεύμα στην ελληνική αποστολή, στις εγκαταστάσεις του ΝΟ Βουλιαγμένης.

Αναλυτικά όσα ειπώθηκαν στη συνέντευξη Τύπου


Στη συνέντευξη Τύπου ήταν παρών ο πρόεδρος της ΚΟΕ, Δημήτρης Διαθεσόπουλος, που επέστρεψε το πρωί από τη Σανγκάη μαζί με την αποστολή της κολύμβησης. Παρούσα επίσης σύσσωμη η εθνική ομάδα υδατοσφαίρισης γυναικών, αλλά και ο Σπύρος Γιαννιώτης, η Μαριάννα Λυμπερτά (κι αυτή επέστρεψε σήμερα), προπονητές, αθλητές και πολλά ακόμη μέλη της «οικογένειας» του υγρού στίβου.

Για στιγμές συγκίνησης, χαράς και ενθουσιασμού μίλησε ο Δημήτρης Διαθεσόπουλος, καθώς πήρε πρώτος το λόγο. «Είδαμε να πραγματώνονται οι στόχοι και τα οράματά μας», τόνισε ο πρόεδρος της ΚΟΕ. «Στους Ολυμπιακούς του 2004 είχαμε το 35% των Ελλήνων Ολυμπιονικών, αλλά η ΚΟΕ δεν το καρπώθηκε ποτέ αυτό. Ας κάνουν την αυτοκριτική τους οι τότε υπεύθυνοι του αθλητισμού. Εμείς πάντως συνεχίσαμε».

Στάθηκε ιδιαίτερα στη επιτυχία της εθνικής γυναικών («αυτή η ομάδα θα έπρεπε να είναι η επίσημη αγαπημένη όλων των Ελλήνων», είπε χαρακτηριστικά), αλλά και στην πέμπτη θέση του Γιάννη Δρυμωνάκου στα 400μ. μικτή ατομική, υπογραμμίζοντας ότι ισοδυναμεί με μετάλλιο και υπενθυμίζοντας ότι ο Ελληνας πρωταθλητής ήταν ο καλύτερος Ευρωπαίος στο συγκεκριμένο αγώνισμα. Και συνέχισε: «Στη συγκυρία που ζούμε, οι επιτυχίες της Σανγκάης αποτελούν θαύμα. Αυτό που κάναμε πρέπει να το δούμε από εθνική, πολιτική και κοινωνική σκοπιά. Από εθνική, γιατί δείξαμε ότι η χώρα έχει προοπτική και δυναμική. Πολιτική, γιατί στέλνουμε ένα μήνυμα στην Πολιτεία να σκύψει πάνω στον αθλητισμό. Και κοινωνική, γιατί οι επιτυχίες αυτές δίνουν περηφάνια και δύναμη στους Ελληνες, που περνούν δύσκολες ώρες. Αν δεν δοθούν αυτά τα μηνύματα, η λάμψη των επιτυχιών και των μεταλλίων θα σβήσει σε λίγες ημέρες, όπως συνέβη τόσες φορές στο παρελθόν».

Ο Δημήτρης Διαθεσόπουλος δεν έχασε την ευκαιρία να μιλήσει για τα προβλήματα που απασχολούν τον ελληνικό αθλητισμό και ιδιαίτερα το χώρο του υγρού στίβου. «Ισως δεν είναι η κατάλληλη στιγμή να βγάλουμε μιζέρια και κακομοιριά, αλλά είναι ταυτόχρονα μία ευκαιρία να ειπωθούν αλήθειες. Και η αλήθεια είναι ότι τον αθλητισμό τον είχε πάρει το... ποτάμι πριν ξεσπάσει η οικονομική κρίση, από το 2008. Πρέπει να ξαναδούμε το θέμα των κινήτρων. Από τον εξορθολογισμό για τον οποίο μιλούσαμε όλοι τότε, πήγαμε στο μηδενισμό. Ο ελληνικός αθλητισμός αιμορραγεί, σε λίγο δεν θα έχουμε παιδιά. Είναι δυνατόν να παίρνει μία παίκτρια (σ.σ. Γερόλυμου) επτά μήνες άδεια άνευ αποδοχών για να παίξει στην εθνική ομάδα; Γιατί να πληρώνει κάποιος για να υπηρετεί την πατρίδα; Ταυτόχρονα, πρέπει να στηριχθούν και τα σωματεία, που αποτελούν το κύτταρο του αθλητισμού», είπε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της ομοσπονδίας.

«Σας χρειαζόμαστε δίπλα μας», είπε η Κική Λιόση, απευθυνόμενη στον γενικό γραμματέα Αθλητισμού. «Αρκετές από εμάς δεν έχουν δουλειά, περιμένουν από το 2005 έναν διορισμό. Κάποια παιδιά είναι απλήρωτα όλο το χρόνο από τα σωματεία τους. Κάποια κορίτσια δεν είχαν να πληρώσουν το ενοίκιο, δεν είχαν θέρμανση σπίτι τους. Και πρέπει να κοιτάξουμε και λίγο τους προπονητές μας, που είναι άνεργοι», τόνισε η αρχηγός της εθνικής γυναικών, καταχειροκροτούμενη από τις συμπαίκτριές της. «Θέλω να ελπίζω ότι τα προβλήματα αυτά θα λυθούν, γιατί δεν θα ήταν άσχημο να σηκώσουμε ξανά ψηλά την ελληνική σημαία και να ακούσουμε τον εθνικό μας ύμνο τη χρονιά που έρχεται», ήταν η ευχή και η υπόσχεση της Λιόση, που πάντως επισήμανε ότι «...για να πάρουμε μετάλλιο στο Λονδίνο, πρέπει πρώτα να προκριθούμε. Και το προολυμπιακό τουρνουά του Απριλίου θα είναι πιο δύσκολο και από το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα».

Λιγόλογη η Μαριάννα Λυμπερτά, επισήμανε για ακόμη μία φορά ότι η διάκρισή της (χάλκινο μετάλλιο στα 10χλμ. ανοιχτής θάλασσας και πρόκριση στους Ολυμπιακούς) ήρθε στην πιο δύσκολη χρονιά της καριέρας της, εξαιτίας των προβλημάτων που αντιμετώπισε -λόγω της δουλειάς της- στην προετοιμασία. Οσο για την ευχή της; «Να έχω του χρόνου κολυμβητήριο να κολυμπάω, γιατί ακούω ότι το Ζάππειο θα κλείσει...».

Δύο μετάλλια είχε κρεμασμένα στο στήθος του ο Σπύρος Γιαννιώτης, και πάλι καλά που... περιορίστηκε σε αυτά που κέρδισε στη Σαγκάη. «Οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Ελλάδα είναι λογικό να έχουν επιπτώσεις στον αθλητισμό, αλλά είναι μεγάλο ζήτημα να ψάχνεις κολυμβητήριο για να προπονηθείς, δέκα ημέρες πριν τους αγώνες. Οι επιτυχίες μας δίνουν την ελπίδα ότι ο ελληνικός αθλητισμός δεν έχει πεθάνει, χρειάζεται όμως και η βοήθεια της Πολιτείας. Με λυπεί ιδιαίτερα που δεν βλέπω πια παιδιά μικρότερης ηλικίας στα κολυμβητήρια και στα στάδια. Δεν ζητάμε παράλογα πράγματα, μόνο να συνεχίσει να υπάρχει ο ελληνικός αθλητισμός», τόνισε ο πρωταθλητής κόσμου των 10χλμ. ανοιχτής θάλασσας και δεύτερος στα 5χλμ.

Ο Γιάννης Δρυμωνάκος, που πραγματοποίησε την καλύτερη εμφάνιση από ελληνικής πλευράς στα αγωνίσματα κολύμβησης, ζήτησε από τον κ.Μπιτσαξή «... να μας βοηθήσετε, και οικονομικά και σε θέματα προπόνησης, για να αντέξουμε και να συνεχίσουμε την προσπάθεια γι΄αυτό που αγαπάμε». Εθιξε επίσης για ακόμη μία φορά το ζήτημα του διορισμού του, τον οποίο δικαιούται βάσει προηγούμενων επιτυχιών του (ασημένιο μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό του 2006), αλλά η υπόθεση έχει "παγώσει" μετά την τιμωρία του για χρήση αναβολικών και παρά το γεγονός ότι αθωώθηκε για το ποινικό σκέλος της. «Γνωρίζω καλά το θέμα σου και έχει κάποιες ιδιαιτερότητες», του απάντησε ο γγΑ.

Το λόγο πήραν στη συνέχεια οι προπονητές. «Αισθάνομαι τυχερός που συνεργάζομαι με αυτές τις αθλήτριες και περήφανος που έχω συμβάλει κι εγώ σε αυτές τις επιτυχίες», τόνισε ο τεχνικός της εθνικής γυναικών, Γιώργος Μορφέσης. «Η ομάδα έχει μία σταθερή πορεία τα τελευταία χρόνια και έχει αποδείξει τη σταθερότητά της, Τώρα μεγάλος στόχος είναι η πρόκριση στο Λονδίνο. Για μας, οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι τον Απρίλιο, στο προολυμπιακό τουρνουά», πρόσθεσε ο ομοσπονδιακός προπονητής και ο συνεργάτης του,Σάκης Κεχαγιάς, συμπλήρωσε ότι «...όσο μεγαλύτερη είναι η δυσκολία, τόσο μεγαλύτερη πρέπει να είναι και η προσπάθεια».

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Νίκος Γέμελος, τόνισε ότι «...είμαι πολύ τυχερός που έχω εδώ και 13 χρόνια κολυμβητή τον Σπύρο Γιαννιώτη. Χαίρομαι που βλέπω την οικογένεια του υγρού στίβου, όχι μόνο την κολύμβηση, να πηγαίνει καλά και να φέρνει τέτοιες επιτυχίες. Ολα αυτά είναι μόνο μία αρχή για τους Ολυμπιακούς Αγώνες».

Και ο Μίλτος Κανελλόπουλος, που προπονεί τη Μαριάννα Λυμπερτά, υπογράμμισε ότι «...ήταν ένα ονειρικό Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, που εύχομαι να το ξαναζήσουμε. Πετύχαμε πολλά υπό αντίξοες συνθήκες. Παλέψαμε με νύχια και με δόντια για να κρατηθούμε ζωντανοί. Εύχομαι του χρόνου να αντιμετωπίσουμε λιγότερα προβλήματα, πάντως εμείς θα παλέψουμε με όλες μας τις δυνάμεις, γιατί οι Ολυμπιακοί είναι μία ευκαιρία που δεν ξέρεις αν θα την ξαναέχεις».

Τελευταίος πήρε το λόγο ο Πάνος Μπιτσαξής. «Οπως γίνεται και στις... ποινικές δίκες, ο κατηγορούμενος μιλάει τελευταίος», ήταν το αρχικό του σχόλιο και στη συνέχεια συνεχάρη την ελληνική αποστολή, τονίζοντας ότι οι επιτυχίες τους έκαναν περήφανη όλη την Ελλάδα. Αποκάλυψε ότι ο ίδιος παρακολούθησε όλη την προσπάθεια της εθνικής πόλο, λέγοντας χαρακτηριστικά μάλιστα ότι «μόνο στο τελευταίο λεπτό του τελικού αισθάνθηκα να μου "κόβεται η ανάσα"». Τόνισε ότι οι επιτυχίες αυτές δεν αποτελούν "πυροτέχνημα", ήρθαν ως επιστέγασμα της σκληρής δουλειάς και εκθείασε τη συνεισφορά των γονέων των αθλητών, αλλά και τον προγραμματισμό της ΚΟΕ, επισημαίνοντας ότι επιβεβαιώνεται πανηγυρικά, τόσο στο πεδίο των επιτυχιών όσο και σε αυτό των συμμετοχών, «...γιατί ο αθλητισμός πρέπει να έχει βάθος». Εξέφρασε επίσης τη βεβαιότητά του ότι και τα αθλήματα του υγρού στίβου και όλος ο ελληνικός αθλητισμός έχουν μέλλον.

Αναφερόμενος στην οικονομική συνεισφορά της Πολιτείας, ο κ. Μπισαξής επισήμανε: «Να μην ξεχνάμε ότι τα χρήματα αυτά τα δίνει ο Ελληνας φορολογούμενος πολίτης. Να δούμε λίγο και τι έγινε στο παρελθόν, αν ο πακτωλός χρημάτων που δινόταν στον αθλητισμό είχε τη χρήση που έπρεπε. Τώρα με λίγα χρήματα γίνονται πολλά. Η Πολιτεία δίνει 12 εκατομμύρια ευρώ ετησίως για τη λειτουργία των κολυμβητηρίων, αλλά 5 εκατομμύρια επιχορήγηση στην ομοσπονδία και 500.000 για έξτρα διοργανώσεις, όπου το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα υδατοσφαίρισης Νέων που θα γίνει στο Βόλο. Οι επιχορηγήσεις είναι περίπου στα ίδια επίπεδα με αυτά που βρίσκονταν προ της κρίσης. Δείξτε μου κ. Διαθεσόπουλε μία χώρα στο μέγεθος της Ελλάδας που να δίνει περισσότερα χρήματα (σ.σ. "Η Κροατία δίνει 3 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο μόνο για το ανδρικό πόλο", ήταν η απάντηση του προέδρου της ΚΟΕ")».

Συνεχίζοντας, ο γενικός γραμματέας Αθηλτισμού τόνισε: «Τα παράπονα των αθλητών τα συμμερίζομαι και τα κατανοώ. Εχω διαφωνήσει με το θέμα των αδειών, έχω παλέψει να αλλάξω το νόμο για τα προνόμια. Θα ήθελα, δημοσίως τουλάχιστον, να λέτε όλη την αλήθεια, όχι τη μισή. Υπάρχουν και ενισχύσεις και πριμ για τους αθλητές, τα οποία συμφωνώ ότι πρέπει να αυξηθούν. Ο νόμος είναι ισοπεδωτικός και πρέπει να αλλάξει και γι΄ αυτό το λόγο έχουμε ξεκινήσει διάλογο με την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή. Είναι εύκολο να "πυροβολούμε" την Πολιτεία, η οποία όμως δεν είναι απούσα και στηρίζει, μέσα σε μία εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία, τον ελληνικό αθλητισμό».

Ο Πάνος Μπιτσαξής υπενθύμισε ότι με το παλαιότερο καθεστώς υπήρχαν πολλές στρεβλώσεις, με αργομισθίες και πρώην αθλητές που έκαναν χρήση των ευεργετικών διατάξεων και δεν πήγαιναν στη δουλειά τους στο Δημόσιο, αλλά παράλληλα παραδέχθηκε ότι θα πρέπει να υπάρξουν διευκολύνσεις για τους εν ενεργεία αθλητές. Για το θέμα των κολυμβητηρίων, τόνισε ότι, παρά την κρίση, κανένα δεν έχει κλείσει και απέδωσε τα προβλήματα σε συσσωρευμένες οφειλές προηγουμένων ετών. «Το Ποσειδώνιο στη Θεσσαλονίκη δεν είχε πληρώσει το ηλεκτρικό ρεύμα από το 2006», ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ πρόσθεσε ότι γίνεται προσπάθεια να μειωθεί το υψηλό λειτουργικό κόστος των εθνικών κολυμβητηρίων (π.χ. με χρήση φυσικού αερίου αντί πετρελαίου). Είπε επίσης ότι εξετάζεται και είναι σε καλό δρόμο το αίτημα της ΚΟΕ να της παραχωρηθεί η χρήση δύο κολυμβητηρίων στις εγκαταστάσεις του Αγίου Κοσμά για την προπόνηση των κλιμακίων των εθνικών ομάδων. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, υπογράμμισε ότι ο ΟΠΑΠ θα έπρεπε να είναι χορηγός των εθνικών ομάδων, αλλά υπενθύμισε ότι το θέμα αυτό δεν άπτεται της δικαιοδοσίας του.

Η πανηγυρική συνέντευξη Τύπου έληξε με τις ευχές να λυθούν όσο το δυνατόν περισσότερα προβλήματα και του χρόνου ο ελληνικός υγρός στίβος να πανηγυρίζει τις ίδιες και ακόμη μεγαλύτερες επιτυχίες, στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου. Μάλιστα, ο Δημήτρης Διαθεσόπουλος εξέφρασε τη σιγουριά του ότι και η εθνική ανδρών της υδατοσφαίρισης θα είναι παρούσα στη βρετανική πρωτεύουσα, παρά την κάμψη που εμφανίζει τα τελευταία χρόνια.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...