ον κώδωνα του κινδύνου για το ύψος του κατώτατου μισθού στην Ελλάδα κρούει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Κοινωνικών Δικαιωμάτων, με αφορμή την ετήσια έκθεσή της για τη χώρα μας και μάλιστα αναφερόμενη στην περίοδο πριν το Μνημόνιο (έως το τέλος του 2009).
«Δεν αποδεικνύεται ότι ένας εργαζόμενος που κερδίζει τον βασικό μισθό έχει εγγυημένο ένα αξιοπρεπές επίπεδο ζωής», απαντάει η Επιτροπή στα στοιχεία που της παρείχε η Ελλάδα.
[Μην ξεχνάτε επίσης ότι τα προιόντα και οι υπηρεσίες στην Ελλάδα κοστίζουν περισσότερο από ότι σε άλλες χώρες]Σύμφωνα με την έκθεση, το κατώτατο ημερομίσθιο, μαζί με τα επιδόματα, ανέρχεται στο 54% του μέσου καθαρού ημερομισθίου. Η αντίρρηση της επιτροπής έχει να κάνει με την πεποίθησή της ότι το «αξιοπρεπές επίπεδο ζωής πηγαίνει παραπέρα από τις βασικές υλικές ανάγκες όπως τρόφιμα, ρούχα και στέγη και περιλαμβάνει τους αναγκαίους πόρους για να συμμετέχει κάποιος σε πολιτιστικές, εκπαιδευτικές και κοινωνικές δραστηριότητες. Εννοείται ότι η εγγύηση ενός αξιοπρεπούς επιπέδου διαβίωσης σημαίνει ότι το ύψος του κατώτατου ημερομισθίου πρέπει να είναι αρκετό για να καλύπτει τις ανάγκες αυτές».
Βάσει αυτού του σκεπτικού, με τα 740 ευρώ του κατώτατου μισθού ένας εργαζόμενος πρέπει όχι μόνο να μπορεί να φάει, να ντυθεί και να διατηρεί ένα σπίτι, αλλά και να φροντίζει την πνευματική του καλλιέργεια και τη διασκέδασή του. Έτσι, η Επιτροπή καλεί την ελληνική κυβέρνηση να αποδείξει ότι ο κατώτατος μισθός στη χώρα ικανοποιεί αυτές τις απαιτήσεις.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κατώτατος μηνιαίος μισθός στην Ελλάδα κυμαίνεται περίπου στο μισό της εξίσου ταλαιπωρημένης οικονομικά Ιρλανδίας, βρίσκεται στα ίδια επίπεδα με την Ισπανία, ενώ απέχει κατά πολύ από αυτόν που απολαμβάνουν οι πολίτες του Λουξεμβούργου, που έχουν αρκετά παραπάνω από τις διπλάσιες απολαβές.
Και βέβαια, στο παρόν θέμα δεν κάνουμε λόγο καθόλου για την ακρίβεια στη χώρα μας, η οποία αν συνυπολογιστεί στα δεδομένα δημιουργεί περαιτέρω προβληματισμό (διαβάστε εδώ σχετικά). Όλα αυτά, επαναλαμβάνουμε, σε ό,τι αφορά την προ Μνημονίου κατάσταση και όχι τη σημερινή, που είναι κατά πολύ χειρότερη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου