19 Ιαν 2011

Το αληθινό πρόσωπο του Ερντογάν

Από αυτά τα τρία σενάρια πιθανότερο , όπως διαφαίνεται σήμερα είναι το πρώτο. Το ΑΚΡ που κατέλαβε την εξουσία το 2002 και ο κ. Ερντογάν που ανέλαβε την πρωθυπουργία το 2003 πρόβαλαν ένα εκσυγχρονιστικό δημοκρατικό , ευρωπαϊκό προφίλ. Ταυτόχρονα, όμως, για να ικανοποιήσει και τους θρησκευόμενους κύκλους έκαναν κάποια βήματα και προς αυτή την κατεύθυνση. Η μαντήλα, το τσαντόρ, αποτέλεσαν σημαντικά εσωτερικά ζητήματα της διακυβέρνησης τους. Με υπομονή και μεθοδικότητα άλλαξε η στάση της κοινής γνώμης έναντι του Στρατού.
Θόλωσε η εικόνα του καλού Στρατηγού, ακόμα και αυτή του Κεμάλ με τα διάφορα σχόλια για τον τόπο καταγωγής του, την ανύπαρκτη στρατιωτική ικανότητά του στη μάχη των Δαρδανελίων και αλλού που είδαν το φως της δημοσιότητας. Εξαρθρώθηκε το βαθύ κράτος. Τέθηκε υπό πλήρη έλεγχο το Συνταγματικό Δικαστήριο. Με το πρόσφατο δημοψήφισμα ο κ. Ερντογάν έγινε ο κυρίαρχος της πολιτικής εξουσίας. Εάν μετά τις εκλογές του Ιουνίου καταφέρει να κερδίσει με ποσοστό 45% , όπως προβλέπουν οι δημοσκοπήσεις, τότε δεν θα τον σταματάει τίποτα.
-Χαρακτήρισε «τερατούργημα» το γλυπτό που έφτιαξε ο Μεχμέτ Ακσόι στο Καρς για την τουρκο-αρμενική φιλία και ζήτησε την καταστροφή του. Ασφαλώς αυτό δεν είναι το μόνο μνημείο που ενδεχομένως προσβάλλει την αισθητική του κ. Ερντογάν. Θα υπάρχουν και άλλα τερατουργήματα στη χώρα αλλά δεν ζητήθηκε η κατεδάφισή τους. Ο συμβολισμός του μνημείου ίσως να ήταν ο στόχος της καταστροφής του. Να θέλει δηλαδή ο πρωθυπουργός εν όψει των εκλογών να προσελκύσει τους φανατικούς εθνικιστές. Μπορεί, όμως, να θέλει να ικανοποιήσει και τους ισλαμιστές , γιατί το Ισλάμ δεν συμπαθεί τη ζωγραφική απεικόνιση γενικότερα.
Κατά την επίσκεψη του στο Μνημείο ηρώων του Σαρίκαμις στην Ερζερούμη , όπου έχασαν τη ζωή τους 90.000 στρατιώτες στον Ρωσοτουρκικό πόλεμο, ισχυρίστηκε ότι ο παππούς του Κεμάλ Μουτλού βρίσκεται ανάμεσα στα θύματα. Ο βουλευτής του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος Χουσεϊν Ουνσάλ κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή , με την οποία τον καλεί να αποδείξει ότι ο παππούς του έπεσε ηρωικά στον πόλεμο υπέρ της πατρίδας, γιατί το όνομα του δεν βρέθηκε στο πεντάτομο βιβλίο με τα ονόματα ηρώων που εξέδωσε το υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...