10 Ιαν 2011

Οι συντηρητικοί άνθρωποι έχουν διαφορετικό σχήμα εγκεφάλου από τους προοδευτ...


Οι συντηρητικοί άνθρωποι έχουν διαφορετικό σχήμα εγκεφάλου από τους προοδευτικούς. Αυτό υποστηρίζει βρετανική έρευνα, η οποία φέρνει για ακόμα μια φορά στο προσκήνιο, το επίμαχο ζήτημα, του κατά πόσο οι πολιτικές αντιλήψεις είναι νευρωνικά «καλωδιωμένες» στον εγκέφαλο.
Οι επιστήμονες ισχυρίζονται ότι οι εγκέφαλοι των ανθρώπων με.....
συντηρητικές πολιτικές πεποιθήσεις, έχουν διαφορετική δομή εγκεφάλου από αυτούς που δηλώνουν προοδευτικοί. Σύμφωνα με δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας «Ιντιπέντεντ», οι επιστήμονες μελέτησαν τους εγκεφάλους 90 φοιτητών εθελοντών και ανακάλυψαν στενή σχέση ανάμεσα στο πάχος της φαιάς ουσίας και στις πολιτικές πεποιθήσεις τους. Όσο πιο προοδευτικός ή αριστερός δήλωνε ένας εθελοντής, τόσο πιο παχιά ήταν η φαιά ουσία του, ενώ όσο πιο δεξιός ή συντηρητικός δήλωνε, τόσο λιγότερο παχιά ήταν.

Οι πιο δεξιοί είχαν πιο έκδηλη αμυγδαλή, που είναι η πιο παλιά και πρωτόγονη περιοχή του εγκεφάλου σε σχήμα αμύγδαλου, ενώ σχετίζεται με την επεξεργασία των συναισθημάτων και ιδίως του φόβου και του άγχους. Αντιθέτως, οι πιο αριστεροί είχαν πιο παχιά έλικα προσαγωγίου, μια περιοχή στο μέσο περίπου του μετωπιαίου φλοιού (που αποτελεί το πιο πρόσφατα εξελιγμένο τμήμα του εγκεφάλου), η οποία σχετίζεται με τη λήψη αποφάσεων, το θάρρος και την αισιοδοξία.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης, ότι οι προοδευτικοί ανταποκρίνονται περισσότερο στα θετικά ερεθίσματα, στα χαρούμενα πρόσωπα και είναι πιο ευαίσθητοι στις ματιές γύρω τους.

Η αφορμή για την μελέτη, όπως γράφει η εφημερίδα το Έθνος, δόθηκε από τον ηθοποιό Κόλιν Φερθ σε μια ραδιοφωνική εκπομπή και τελικά εξελίχτηκε σε επιστημονική μελέτη για το εάν οι πολιτικές απόψεις σχετίζονται με τη δομή του εγκεφάλου.

O Φερθ, που δηλώνει απογοητευμένος από τους Βρετανούς Φιλελεύθερους Δημοκράτες που παλιότερα ψήφιζε, σχολιάζοντας το πρωτότυπο πείραμα, είπε χαρακτηριστικά: «Το ξεκίνησα μάλλον ως αστείο. Απλώς αποφάσισα να εξακριβώσω τι πηγαίνει λάθος βιολογικά με τους ανθρώπους που δεν συμφωνούν πολιτικά μαζί μου και να δω τι έχουν να πουν οι επιστήμονες γι' αυτό και να που πράγματι κάτι προέκυψε».

OXI ALLO KAPBOYNO

2 σχόλια:

ange-ta είπε...

σιγα, εδω δεν μπορούμε να βρούμε ποιοί είναι συντηρητικοί και ποιοί προοδευτικοί, τωρα βρήκαμε και διαφορές στον εγκέφαλο

ps είπε...

δεν μπορουμε γιατι η μαλακυνση και το αλτσχαιμερ δεν κανουν διακρισεις
!!!
καταλαμβανουν και τους δυο αυτους τυπους εγκεφαλου!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...