16 Αυγ 2010

Σύνδρομο Σταντάλ


Δεν είναι λίγοι οι θεατές του έργου «Η πομπή των μάγων» του Μπενότσο Γκότσολι που έχουν λιποθυμήσει αντικρίζοντάς το... ενισχύοντας έτσι την άποψη αρκετών επιστημόνων για την ύπαρξη του «Συνδρόμου Στα
Δεν είναι λίγοι οι θεατές του έργου «Η πομπή των μάγων» του Μπενότσο Γκότσολι που έχουν λιποθυμήσει αντικρίζοντάς το... ενισχύοντας έτσι την άποψη αρκετών επιστημόνων για την ύπαρξη του «Συνδρόμου Σταντάλ».
Τι είναι το «Σύνδρομο Σταντάλ»; Ο όρος εφευρέθηκε από τον ίδιο τον Γάλλο συγγραφέα, όταν εκείνος συγκλονίστηκε από τα αριστουργήματα της Αναγέννησης σε ταξίδι του στη Φλωρεντία το 1817. Αργότερα, η ψυχίατρος Γκρατσιέλα Μαγκερίνι μελετώντας ανάλογες περιπτώσεις τουριστών, εργαζόμενη στο κοντινό νοσοκομείο Σάντα Μαρία Νουόβα, κατονόμασε το φαινόμενο αυτό «Σύνδρομο Σταντάλ». Και βέβαια τα συμπτώματα αυτά δεν διαφέρουν πολύ από το ερωτικό πάθος...
Ψυχοσωματική ασθένειαΤο σύνδρομο, που έχει καταγραφεί και ως Σύνδρομο της Φλωρεντίας, περιγράφεται ως ψυχοσωματική ασθένεια που προκαλεί ταχυπαλμία, λιποθυμία, σύγχυση, ακόμα και παραισθήσεις σε ανθρώπους που είναι εκτεθειμένοι σε ασυνήθιστα καλλιτεχνικά επιτεύγματα, είτε ζωγραφικής είτε γλυπτικής.
Επειδή οι ψυχίατροι διαφωνούν εδώ και πολλά χρόνια αν στ’ αλήθεια το σύνδρομο υπάρχει, οι μελετητές θα τοποθετήσουν στο Παλάτι των Μεδίκων Ρικάρντι πολυαισθητήρες, που θα καταγράφουν τους χτύπους της καρδιάς, την πίεση και τον ρυθμό της αναπνοής, ενώ μετά οι συμμετέχοντες θα κληθούν να μιλήσουν για το πώς ένιωσαν σωματικά και ψυχολογικά βλέποντας τις τοιχογραφίες του Μπενότσο Γκότσολι. Δεν είναι λίγοι έως τώρα οι θεατές του έργου του «Η πομπή των μάγων» που έχουν λιποθυμήσει. Για ζαλάδες και αποπροσανατολισμό έχουν παραπονεθεί και οι θαυμαστές του αγάλματος του Δαβίδ και των αριστουργημάτων της Πινακοθήκης Ουφίτσι. Πάντα, όμως, υπάρχει κάτι επικίνδυνο με τη μεγάλη τέχνη. Ακριβώς γι’ αυτό και είναι μεγάλη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...